Annons

Lika värda

I morse läste jag Margaux’ blogg, samt kommentarerna på den. Den handlar om det nederländska Sankt Nikolas firande och hon publicerade en bild på Sankt Nikolas och hans två medhjälpare. Detta låter helt ok, förutom att ”tomtenissarna” har svarta ansikten. Genast hamnar man i en diskussion om rasism, viket förstås är helt begripligt. Men jag kan nog tycka att man tar det för långt ibland och anser att det är helt ok för vem som helst att måla sitt ansikte svart, vitt, rött eller vilken färg man föredrar utan att genast länka detta till det förflutna. Skulle det vara ett hån mot kvinnor om en man klär ut sig till kvinna eller tvärtom? Är det ett hån mot kortvuxna att publicera en bild på tomtenissar? Jag vet inte, måste man inte någon gång dra en streck över det hela och utgå ifrån att vi alla har lika värde oavsett hur vi ser ut, oavsett kön eller vad vi klär ut oss till. Blicka framåt! Jag bara undrar?? Vad tycker ni?

Annons

Annons

 

This morning I was reading Margaux’ blog as well as the comments. The blog was about the Dutch St Nicolas celebration and she published a photograph of St Nicolas and his two assistants. Very ok, except that the assistants had black faces. Immediately this of course triggers a discussion about racism, which is understandable. But I sometimes find that this taken a bit too far and am of the opinion that anyone is allowed to paint his black, white, red or any other colour that they fancy without directly linking it to the past. Is it an offence against to women when a man dresses like women or the other way around? Or is it a defence against short people to publish a picture of the seven dwarfs? I don’t know, but isn’t time to put an end to this and just accept that we all are equal no matter what we look like, how we dress or what gender we are. Look ahead instead! Just wondering? What do you think?

Dela på:

Kommentarer till “Lika värda”

 1. Sofia skriver: 11 december, 2017

  Hej Eveline!

  Jag brukar inte läsa din blogg utan kom hit via Margauxs blogg, dock fungerade inte länken, saknades ett s i allas (så du vet). Kanske därför ingen har kommenterat kring detta. Men jag sökte mig hit och när jag läste detta kände jag att jag behövde kommentera.

  OBS! Blev lite lång text (inte jättelångt :)) men detta är ett väldigt viktigt ämne så jag ber dig att läsa, eftersom du frågar vad andra tycker.

  Jag förstår hur du tänker med att man borde få klä ut sig som man vill, vi lever ju i ett fritt land och Holland är också ett fritt demokratiskt land. Har man läst på lite kring detta ämne inser man dock att det inte är så pass enkelt i detta fall. Det går inte att jämföra att måla sig svart på det sättet som när man klär ut sig till ”Zwarte Piet”, med att måla sig vitt, rött, grönt eller vilken färg som helst som du säger. Det ÄR inte samma sak. För det är ju så att man inte enbart målar sig svart, man använder även andra stereotypiska attribut som följer med detta s k klassiska ”blackface”, såsom röda stora läppar, krulligt afrohår och ringar i öronen. På pricken likt den gamla nidbilden av ”pickaninnys” eller som man klädde sig i de rasistiska minstrel-showerna. På 1800-talet och början av 1900-talet när denna s k ”underhållning” förekom i västvärlden, var det ett sätt att skratta åt och förminska svarta människor. Det var groteska och elaka karikatyrer på deras utseenden, nästan apliknande, med undermeningen ”de är mer som djur än människor”, och de framställdes även som korkade och endimensionella. Vad jag förstått av hur ”Zwarte Piet” är, så är han lite clownliknande och ”rolig”? Med tanke på både utseendet på figuren och hans karaktärsdrag är det svårt att inte se likheten med de historiska figurerna, det är faktiskt precis samma nidbild som produceras, kalla det vad man vill.

  Förr ansåg man inte att svarta människor var jämlika med vita, de hade inte samma rättigheter, rösträtt etc. I det dåtida samhället ansågs det därför inte som problematiskt att driva med och skratta åt dessa mindre värda människor. Men att i dagens moderna samhälle försvara användandet av dessa stereotyper, det är moraliskt fel om vi nu menar att alla människor är lika mycket värda.

  Det vore ju härligt om vi kunde dra ett streck över allt och alla bara kunde få göra som de ville, men tyvärr har vi inte gjort upp med vårt förflutna än, rasism är fortfarande ett stort problem i många västländer och vi bär de facto på ett arv från en väldigt hemsk kolonial historia. Det är inte ok att fortsätta att kränka svarta människor på samma sätt som man gjorde under 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Det är helt ofattbart att Holland propsar på att fortsätta med en sådan förlegad och rasistisk tradition.

  Hoppas att du är villig att fundera över detta och tänka ett extra varv, och framförallt sätta dig in i mörkhyade människors perspektiv, de som själva säger att detta är ett problem och att de känner sig utsatta. Vad är viktigast – att mörkhyade människor får känna sig respekterade och lika mycket värda som ljushyade människor, eller att ljushyade får klä ut sig till denna stereotypiska, kränkande nidbild för att ”det är kul” och ”det är tradition”?

  Läs gärna länkarna nedan, som även länkades i Margauxs kommentarfält, där kan du få en djupare förklaring kring detta. Den första är en informationssida på svenska och den andra en artikel på engelska.

  https://bildersmakt.se/avhumanisering-genom-forlojligande-minstrelsy-och-blackface/

  https://www.washingtonpost.com/news/global-opinions/wp/2017/11/28/the-netherlands-holiday-blackface-needs-to-go-once-and-for-all/?utm_term=.cfeec36b32be

  Vänliga hälsningar,
  Sofia


Annons

Laddar